Srbská "šljivovica" sa vyrába z kvasených sliviek a pije sa najmä
na rodinných oslavách. Podľa agentúry AFP sa podobný alkohol vyrába vo
viacerých krajinách strednej a východnej Európy, na práve v Srbsku
predstavuje šljivovica dôležitý aspekt života.
Na zoznam UNESCO pribudla aj tuniská korenistá pasta harissa, ktorá sa
vyrába zo štipľavých paprík usušených na slnku, korenín a olivového
oleja, ktorý zmierňuje štipľavosť pasty a zároveň ju konzervuje. Harissa
sa z Tuniska vyváža do celého sveta.
Zápis v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva si vyslúžila aj alžírska
ľudová hudba rai, ktorá získala na popularite najmä v 80. rokoch
minulého storočia. Speváci rai v textoch piesní riešia spoločenské tabu a
témy ako láska, sloboda, beznádej či spoločenský tlak.
Na zoznam UNESCO sa dostala aj francúzska bageta, výšivka altita na
rukávoch tradičných blúzok, ktorá je typická pre Moldavsko a Rumunsko,
či taliansky festival pouličných hier a športov Tocat.
Aj Slovensko má od štvrtka v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva
ďalší, v poradí deviaty zápis. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo
so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican".